Vad är vintage?

Vintage är ett uttryck som ursprungligen kommer från vinvärlden och är latin för ”vintid”. I franskan har ordet samma betydelse som svenskans årgångsvin. Helt enkelt ett vin av en specifik och normalt sett bra årgång. Men hur har det då kommit in i mode och inredningsvärlden och vad har det för betydelse?

Retro och vintage

Till en början användes vintage främst för att beskriva föremål som faktiskt var äldre. Idag har uttrycket börjat användas mer och mer som ordet retro. Det används alltså även för att beskriva nyproduktioner som är i en äldre stil. Vintage har på många sätt blivit en egen stil med föremål som ser väldesignade men gamla och slitna ut.

Vissa butiker har dedikerat hela avdelningar till stilen med hundratals olika produkter.

En del av andra stilar

Vintageföremål är något som ofta passar väl in i andra inredningsstilar.

Industriell design tar element från funktionella industrilokaler använder ofta ”grövre” föremål av metall, glas och trä. Funktionen ligger alltid i fokus och de ser ut att kunnat ha använts i någon gammal industrilokal för länge sedan. Inte sällan ser man råa betong eller tegelväggar samt gamla fabrikslampor.

Lantligt inspirerad inredning brukar oftast vara väldigt ljus med mycket vitt och kan ibland även inkludera pastellfärger. Med vintageföremål överlappar till stor del stilen även shabby chic.