Se över ditt hus

window

Att ha hus innebär kostnader vare sig man vill eller inte. Det finns alltid någonstans man kan plöja ner pengar och ju äldre ditt hus är desto mer kommer det att kosta. Samtidigt så om man nu har hittat sitt drömhus så är man beredd på att det kommer att kosta, i alla fall när man håller på med renovering.

Var noggrann när ni börjar med att planera en renovering, se till att ni gör en budget på vad allt ska få kosta. Det kanske känns konstigt att ta upp varenda skruv men många gånger så kanske man inte tänker på alla dessa små inköp som i slutändan kan komma att stå för en del i den budget man lagt för sin renovering. Ska ni till exempel byta fönster på er fastighet, ta in offerter på detta och välj den som känns bäst för just er. Billigaste är inte alltid bäst utan se på helheten, vad ingår i offerten? Detta gäller alla offerter man får hem, kolla om jobb, material och arbetstimmar ingår så man inte får en överraskning i efterhand.

Har man hus så får man vara lite av en allkonstnär, självfallet så kan man inte fixa allt själv. Saker som el och VVS så måste man ta inte behöriga hantverkare som fixar detta men mycket annat kan man nog klara av själv om man har en lite händig ådra. Ett sunt förnuft kan man komma långt med och om man inser att man inte klarar av det så är det bättre att man väljer att betala en hantverkare för just det jobbet så att det blir ordentligt gjort. Tapetsera och måla kan alla fixa på ett eller annat sätt, om inte annat får man göra om det om det blev katastrof.

Klassiska fönsterkonstruktioner med trä och kitt måste underhållas med jämna mellanrum. Ofta kan det räcka med att bättra på målarfärgen, men om kittet runt glaset börjat släppa måste det bytas ut. Tänk på att aldrig måla på trä med begynnande röta, det hjälper inte, utan fuktskadat trä behöver bytas ut. Undvik också att måla i direkt solljus, eller på fuktigt trä. Fönstren är torrare på våren än på hösten. Fönster behöver målas om i genomsnitt vart sjunde år. Använd akrylolje- eller linoljefärg till dina fönster.

Att sköta om tillhörande trädgård är också viktigt då en vildvuxen trädgård lättare drar till sig ohyra och annat icke-önskat skadedjur till kvarteret som du bor i.