Grundläggande ljussättning

Ibland kanske man inte tänker så mycket på hur man placerar sina lampor or armaturer utan bara kör på känn. Men vet man grunderna i ljussättning kan man planera sina rum lite mer och få bättre resultat.

Antalet ljuskällor

Ett rum bör nästan alltid ha mer en än ljuskälla. Detta ger mer flexibilitet och möjlighet att förändra stämningen i rummet. Beroende på storleken av ett rum kan allt mellan 3-9 ljuskällor vara ett bra antal. Målet med detta är att skapa en bra balans mellan både ljus och skuggor för att verkligen framhäva de olika delarna av rummet och skapa karaktär. Man bör dock inte fokusera allt för mycket på själva lampans utseende då detta kan resultera i att man lampsätter istället för ljussätter.

Blanda ljuskällor

Ett bra tips för ljussättningen är att satsa på lite olika typer av ljuskällor. Glödlampans tid är ju förbi, men man kan hitta stor variation av ljustyper bland LED och halogenlampor. Titta igenom en del olika och titta på saker som watt och färgtemperatur för att få en bra kombination.

Olika typer av belysning

När man ljussätter en rum kan man ofta utgå från de olika aktiviteter som tar plats där för att veta vilken typ av belysning rummet behöver:

  • Allmänbelysning behöver man ju i stort sett överallt då detta är den bästa belysningen för aktiviteter som behöver omfattande ljus, som att till exempel städa.
  • Arbetsbelysning bör man ha i rum där man utför arbete av en form eller annan. Detta är ofta väldigt riktad belysning och är till för att undvika skuggor där man håller på. Kontor och kök är ju bra exempel men detta är även för platser som en bekväm läshörna.
  • Stämningsbelysning sätter man in just för att ska kunna skapa mysiga och härliga stunder i ett rum. Bäst för detta är lite varmare ljus och helst sådant som inte sprider sig över hela rummet. Dimmers är ett enkelt sätt att uppnå detta, men titta även på andra alternativ.