Dekorativ målning

paint-can-and-brush

Att måla väggar, tak och dörrar med dekorativa mönster har varit populärt genom årtusenden och har återfunnits bland annat i ruinerna efter Pompeji. Ådringsmålning har förekommit i Sverige i mer eller mindre verklighetstrogna utföranden sedan 1500-talet, där träimitationerna var den största delen.

Sedan konstformen började falla i glömska under 30-talet, använde sig få hantverkare utav ådringsmålning för trä och marmor imitationer. Hantverket fick dock nytt liv igen under 70-talet och både ådringsmålning och marmorering blev återigen populärt.

När man pratar dekorativ målning finns det flera olika sätt att dekorera ytor än ådring. Väggmålningar där man gör en så kallad mural, är ett roligt alternativ, där du kan göra fantastiska konstverk på en hel vägg, illusioner av hål med magnifik utsikt och mycket mer.

Illusionsmålning är en annan form av dekorativ målning. Det innebär att du helt enkelt målar något att ge en illusion av något annat. Som exempel kan man göra en slät dörr så att den ser ut som en gammal spegeldörr. Ett relativt enkelt koncept, bara du har tid och tänker till lite.

I princip behövs bara en ljusare och en mörkare färg än den på dörren. Sedan gäller det att räkna ut storleken på den tilltänkta spegeln och djupet på den. Maskera de delar som inte ska målas och måla skuggsidorna av fördjupningen med den mörka, oftast den övre och högra sidan, sedan de övriga två sidorna med den ljusare färgen. För bättre beskrivning sök illusionsmålning spegeldörr på webben.