Att välja rätt matta

Det går att hitta utmaningar överallt i inredning och något som många brottas med är hur man hittar den rätta mattan till ett rum. Här ska vi titta lite på hur man kan och bör tänka kring mattor och vad det är som gör en matta rätt för ett rum.

Formen

När det kommer till formen är ju rektangulära mattor normen. Tittar vi på hur vi normalt inreder rum med bord, säng, soffor och liknande så hittar vi en hel del rektangulära former rent allmänt, vilket ju bara blir logiskt att kombinera med en rektangulär matta. Detta betyder dock inte att detta är den enda formen tillgänglig. Runda mattor finns fortfarande i ganska stort utbud och kan fungera väldigt bra tillsammans med andra runda objekt eller som kontrast för den lite modigare inredaren. Man kan även få tag på mattor i bitar och lägga ihop dem själv för ett mer personligt intryck. Mer om detta kan man läsa på Mattplattor.se.

Färgen

Att välja färg på mattan kan många gånger vara svårt. Det första man måste fråga sig själv är om man vill att mattan ska sticka ut eller smälta in. En matta som smälter in är ofta enklare att hantera och hjälper till att skapa mer balans i ett rum. En matta som står ut kan istället vara ett bra val om man verkligen vill skapa kontrast mot resten av inredningen. Effekten av kulör och intensitet är ibland svårt att uppskatta innan man fått mattan på plats, men rent generellt brukar man säga att en varm färg på mattan uppfattas som mer stimulerande och en kall färg ger ett lugnare intryck. För lite mer om varma och kalla färger kan man läsa ett ingående inlägg på sajten StinaMarkan.se.