Alternativ till Stockholmsvitt – uppdatera ditt hem

Under en lång period har den dominerande inredningstrenden varit brist på färg, det så kallade Stockholmsvita. Detta avskalade och sterila ideal är som tur är på väg bort, och nu är det dags att börja sätta färg på hemmen istället, få dem att kännas levande.

Retro

En stor trend just nu är en tillbakagång till den mormors-romantiska retrostilen. Det är dags att damma av den gamla blommiga servisen och servera kaffe på fat igen. Helt rätt för att pricka in den här trenden är Malmstenmöbler (går fortfarande att hitta relativt billigt på auktion), småblommiga mönster och lapptäcken/trasmattor. Komplettera med en fin kökssoffa och en telefon med nummerskiva så är du hemma.

Stilleben

Konst behöver inte vara svårt eller dyrt, utan det är något du kan skapa själv på ett enkelt vis. Utnyttja olika ytor i ditt hem för att bygga små stilleben med fina saker. Det kan vara ärvda vaser som du fyller med kvistar från naturen och ställer bredvid olika udda saker du redan har i hemmet eller köpt på loppis. Bygg dina stilleben billigt och byt ut dem efter hand för att skapa ett levande hem.

Koppar, guld och silver

Ädelmetallfärgerna har legat och bubblat som en subtrend länge nu, men 2017 är det dags att låta det blomma ut för fullt. Fler och fler av de som tillverkar accessoarer för våra hem tillverkar saker i koppar eller olika guld- och silver-färger. Blomkrukor, ljusstakar, fotoramar. Det finns hur många saker som helst som tillverkas i blank metall som du kan skaffa för att skapa lite flärd i hemmet.

Art Deco

Den övergripande trenden, som syns tydligt i de tre ovanstående, är en där vi går från de avskalade hemmen till de inredda. Den stora inspirationskällan här är Art Deco, den klassiska 20-talsstilen med mycket utsmyckning och snickarglädje. Tänk The Great Gatsby och Paris under mellankrigsåren.